Stoppet för urvalsjakten på varg ligger fast - inhibitionen ges inte prövningsrätt i högre instans

2013-02-13 |

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade på tisdagen att det inte blir någon prövning av Kammarrättens inhibition av urvalsjakten på varg.

Och därmed är jakten över eftersom inhibitionen gäller så länge jakten inte är prövad i Förvaltningsrätten. Och det torde inte ske under de få arbetsdagar som nu är kvar innan jakttiden går ut nu på söndag 17 februari. Jakten skall prövas mot EUs regelverk.

Naturvårdsverkets beslut att starta urvalsjakten överklagades av Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden WWF tillsammans till Förvaltningsrätten i Stockholm.

Förvaltningsrätten funderade någon dag och avslog överklagandet. Under tiden hade jakten startat och tre ungvargar sköts på jaktens tredje dag.

Föreningarna överklagade Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten som inhiberade jakten och gav Förvaltningsrätten bakläxa att pröva legitimeteten i Naturvårdsverkets utvalsjakt.
Naturvårdsverket överklagade då inhibitionen till Högsta förvaltningsdomstolen som alltså inte ger saken prövningstillstånd. Samma svar gick till de enskilda jägare och markägare som överklagat inhibitionen. Kommentarerna lätt inte vänta på sig efter HFs besked.

– Det är en fortsatt parodi och tilltron till rovdjurspolitiken är nu noll, säger Jägareförbundets Gunnar Glöersen till SVT.

- Jag ser det som förödande för förvaltningen av vargen. Det blir en fortsatt uppgivenhet bland landsbygdsbefolkningarna inom de här länen, säger Thomas Björklund, ordförande för Jägareförbundet Dalarna, till TT.

Positiv till beslutet är Jan Bergstam på Rovdjursföreningen i Värmland. Till SVT Värmlandsnytt säger han:

– Det här var ett bra beslut som stärker vårt arbete. Det visar att vi inte jobbat förgäves, säger han.

Gunnar Glörsen säger till Värmlandsnytt att beslutet är olyckligt och att man inte tar ansvar för rovdjurspolitiken, men Jan Bergstam håller inte med. Han menar att det ger ökat inflytande.

– Jag tycker att det här visar att man inte bara tar hänsyn till jägarnas lobbyverksamhet som de bedrivit. Nu har alla parter inflytande över artens framtid, säger Jan Bergstam.

Gå till arkivet