Stoppade jakten på Skånevargen överklagad till Kammarrätten

2013-08-21 |

LRF Skåne som i förra veckan fick ja av Naturvårdsverket på sina ansökan om skyddsjakt på en varg i sydöstra länsdelen överklagar nu Förvaltningsrättens inibition av jakten.

Flera privatpersoner och en förening hade överklagat Naturvårdsverkets beslut och även begärt inhibition av jakten. Vilket i praktiken betyder att jakten stoppas under tiden som saken avgörs av rätten.
LRF Skåne accepterar inte att Förvaltningsrättens stoppat jakten på den varg som anses ha dödat 24 får vid fem olika angrepp under drygt en vecka under augusti.
Om det är samma varg vid samliga tillfällen är inte fastlagt. För att skyddsjakt ska kunna ges måste vargen vara klart identifierad. Men eftersom alla som har insyn i saken är övertygade om att det är samma varg. Problem med den saken kan det nu bli om jakten kommer igång en vecka senare. Då är det långt ifrån säkert om den fårdräpande vargen ens är kvar i området. Och en annan varg kan ju ha dykt upp under mellantiden.
Kammarrätten ska nu avgöra om skyddsjakten kan komma igång.
- Risken är uppenbar att fler angrepp kommer att ske, skriver LRF Skåne i sin överklagan.
Man hävdar att fårägarna i området känner sig hårt pressade och att det därför är angeläget att jakten snabbt kan komma igång.

Gå till arkivet