SRFs Roger Cassman: -Licensjakten på varg är en lyxhobby som måste stoppas

2011-03-14 |

Licensjakt på varg är en lyxhobby som måste stoppas anser Roger Cassman regionansvarig för Svenska Rodvjursföreningen i Örebro län. Foto: Hans Ring

Roger Cassman, regionansvarig Svenska Rovdjurs föreningen Örebro län, skriver i en debattartikel för Sveriges Radios serier i Vargens spår att det obegripligt hur regeringen kan tillåta licensjakt på varg. Han tycker att jägarna bedriver en lyxhobby: "Stora 4x4 bilar, snöskotrar bidrar inte heller till att jag köper argumentet om ekologiskt kött." skriver Roger Cassman.

Här följer hans debattinlägg

Jag anser att den vargstam vi har i detta land är starkt hotad, och orsakerna till min oro är följande: Regering o riksdags oförmåga att lyssna till experter inom olika naturvårdande organisationer, att inte bry sig om EU:s kritik mot licensjakten. Enligt mitt tycke har regeringen gått rakt in i jägarkårens fälla. Jägarkåren och deras lobbyister har fått exakt som dom vill, och dom utpekar sig själva som den enda seriösa naturvårdsorganisationen. För mig är det obegripligt att det kan tillåtas att skjuta bort 10% av en djurart, vilken det än månde vara, regeringen är i mina ögon ett offer för Rödluvesyndromet.

Stoppa licensjakten
För att ge vargen en chans att överleva är jag övertygad om att vi i första hand måste stoppa licensjakten, samtidigt som det ska underlättas för invandrande vargar att ta sig genom renbetesland, där vargen tyvärr endast ses som ett skadedjur, och där skyddsjakt är mer regel än undantag!

Vargens slagna byte är en ekologisk tillgång, allt från insekter, fåglar o mindre rovdjur tillhör dom som drar nytta av efterlämnade kadaver, exempelvis är den starkt hotade fjällräven enormt beroende av slagna bytesdjur!

Tio-dubbla vargstammen
Hur många vargar vi ska ha är en väldigt kontroversiell fråga, men med tanke på klövviltstammens storlek är jag övertygad om att vargstammen skulle kunna tio-dubblas.

Vad det gäller den ekonomiska biten tror jag att ekoturism kan vara en stor inkomstkälla, för såväl skogsägare o regering, jag tror det skulle generera ett flertal nya jobb. Men det förutsätter naturligtvis en levande natur, och dit hör vargen!

Min övertygelse är också denna, ingen jägare skulle svälta ihjäl om konkurrensen om älg o rådjur skulle bli större, det finns inga jägare som jagar för sin överlevnads skull, det gör däremot våra rovdjur! I mina ögon har jakten blivit något av en lyxhobby. Stora 4x4 bilar, snöskotrar bidrar inte heller till att jag köper argumentet om ekologiskt kött.

Jakthundar
Sedan kommer vi till det eviga jägarargumentet: Skadade o dödade hundar av varg, något som också pressen med visst nöje inte kan låta bli att skriva om, däremot får vi inte höra ett ljud om att vildsvinen skadade/ dödade i snitt 1,8 hundar i veckan förra året! (kanske beroende på att vildsvinen återinfördes av jägarna själva). Vad det gäller jakthundar finns bara ett ord och det är, ÄGARANSVAR!

Till ägare av kreatur vill jag bara säga, stängsla lika bra mot rovdjur som ni stängslar för att era tamdjur inte ska ta sig ut, så kan problemet vara löst. Respektive länstyrelse har blanketter där ni kan söka bidrag just för vargsäkra stängsel, och vi i rovdjursföreningen hjälper gärna till med arbetet, det enda som krävs av kreatursägarna är att ni sköter stängslet efter anvisningar!

Roger Cassman
Regionansvarig Svenska Rovdjurs föreningen Örebro län

Relaterade länkar

Gå till arkivet