SRF om miljöministerns tillkännagivande om genetiska åtgärder och vargjakt den 18 december

2008-12-19 |

Politisk populism och vargjakt går hand i hand

Miljöminister Andreas Carlgren tillkännagav, på en presskonferens igår, att regeringen givit ytterligare två uppdrag till Naturvårdsverket.

Det ena syftar till att ge förslag på åtgärder som ska förbättra vargstammens genetiska status, med specifikt inplantering och flytt av varg i åtanke. Det andra syftar till att undersöka förutsättningarna för en ”begränsad och strikt kontrollerad jakt på varg och järv, utöver skyddsjakt”. Med andra ord någon form av kvot- eller licensjakt på varg och järv.

Det är anmärkningsvärt att det senare förslaget kommer från Sveriges miljöminister som är den högst ansvarige för att vargstammen ska överleva och bli livsduglig på lång sikt i landet. För bara en månad sedan deklarerade miljöministern att det inte blir någon licensjakt på varg redan i vinter, vilket uppenbarligen bara var halva sanningen eftersom han nu vill bana väg för en sådan inom en snar framtid. Att det är det resursstarka och politiskt inflytelserika Jägareförbundets intensiva lobbyinsatser som ligger bakom regeringens utspel är det väl få som tvivlar på.

Gå till arkivet