SRF: - Det är Jägareförbundet som trissar upp vargkonflikten

2011-09-06 |

Faksimil DN i dag tisdag

Svenska Jägareförbundet deklarerar idag på DN Debatt att det enda som nu återstår i vargfrågan är konflikt. (Se artikel nedan).
Vår uppfattning är att det har rått konflikt i många år och att alla som vill se en framtid för vargen i Sverige borde försöka dämpa konflikten, inte trappa upp den.

Rovdjursföreningen försöker efter förmåga bidra till en sådan utveckling, bland annat genom att hjälpa tamdjursägare att sätta upp rovdjurssäkra stängsel. Det kommer vi att fortsätta med, även när vi anser att vargpolitiken inte går vår väg.
Det är för oss oklart vad den kompromiss som Jägareförbundet säger sig ”erbjudit” består i. Förbundet uppger att det enda ”motkravet” är att stammen ska hållas på ”en så låg nivå som möjligt”. Men det är just det som är kärnan i vargfrågan eftersom det fåtal vargar SJF säger sig acceptera betyder licensjakt på en vargstam som är betydligt mindre än vad som krävs för att den ska överleva på sikt i landet.
I går meddelade vi miljöministern att vi är beredda att delta i den kommitté för hållbar vargpolitik som regeringen inrättar. Idag måste vi tyvärr fråga oss om detta är meningsfullt. Vad kan kommittén uträtta så länge en av de organisationer som ingår söker konflikt?
Jägareförbundet får i storleksordningen 50 miljoner kronor per år av staten för att fullgöra ett antal uppgifter som anses vara av samhällsintresse. En av dem är att förankra vargpolitiken. Nu har förbundet offentligt deklarerat att man inte kommer att leverera. Tänker regeringen fortsätta att betala?

Relaterade länkar

Gå till arkivet