Skyddsjaktsansökan efter vargattack på harhund

2011-09-19 |

En stövare på harjakt sargades till döds av en varg i Rättviks kommun väster om sjön Amungen på lördagen den gångna helgen.
Hunden var på jakt mellan Boda Kyrkby och Bingsjö som ligger inom Rättviks kommun då den träffade på en varg.

Enligt ägaren började plötslig hans hund skälla konstigt. När han återfann hunden var den svårt skadad av vargen, så svårt att den senare avled.
Länsstyrelsens spårare har varit till platsen och konstaterat att det varg en var som dödade hunden.
Sannolik är det varg från Homnareviret som tidigare låg inne på hälsingesidan om sjön Amungen. Förra året låg tyngdpunkten för Homnareviret väster om Edsbyn, i praktiken det gamla Voxnareviret. Efter att tiken sköts i december flyttade hanen ner tlll det gamla Amungenreviret. Just nu är "Homnareviret" ett Dalarevir.
Reviret blev uppmärksammat förra hösten då fem hundar väster om Edsbyn attackerades under lika många veckoslut under augusti och september. Fyra av attackerna slutade med att hundarna dödades.
En efterföljande skyddsjakt i december resulterade i att tiken i reviret dödades under en uppmärksam jakt med många skott.
Hanen är avkomma från  grannreviet Galven, han är alltså en genetiskt viktig varg eftersom Galvenhanen är finskryskt invandrare.
Enligt Svensk Jakt är det den andra hunden på kort tid som attackerats av varg. Som också skriver att en ansökan om skyddsjakt kommer att lämnas in.

Gå till arkivet