Skyddsjakten på en ungvarg i Färila-området stoppad

2013-03-16 |

Länsstyrelsen i Gävleborgs beslut att tillåta jakt på en av de två ungvargar som i söndags dödade tre lösspringande mindre hundar är stoppad.
Den här gången är det Naturvårdsverket som stoppat, inhiberat, jakten.

Beslutet att inhibera jakten på en av de två vargarna togs under fredagskvällen efter att de två organisationerna Wolf Association Sweden och Wolves in Scandinavia överklagat jakten och samtidigt begärt inhibition.
Inhibitionen av jakten gäller så länge saken inte är avgjord av Naturvårdsverket.
Enligt Länsstyrelsen är det två ungvargar från det genetiskt mycket viktiga Prästskogsreviret som dröjt sig kvar i de rådjursrika markerna runt Färila.

Landets viktigaste vargfamilj
Att Naturvårdsverket stoppar jakten torde inte ha andra orsaker än att vargfamiljen i Färila-området, Prästskogsreviret, är landets nu viktigaste vargfamilj. Givetvis kan Verket inte acceptera att en länsstyrelse utfärdar skyddsjakt på så lösa boliner på genetiskt viktiga vargar samtidigt som Verket lägger ner kraft och möda att flytta andra lika viktiga vargar över hela Sverige för att ge populationen ökad genetisk status. Att inte Verket själv tog initiativet att stoppa Gävleborgs beslut är märkligt.
Tidigare i mars var hela vargfamiljen nere i Färila-området för att pröva jaktlyckan p främst rådjur. Så länge de vuxna djuren deltog var det inga problem. De fem valparna höll sig till de vuxna och gjorde inga egna jaktförsök.

Parningen "släppte" valparna fria
Problemen uppstod då föräldradjuren drog sig undan för att para sig. Då stannade dem fem valparna kvar och två av dem blev lite mer vidlyftiga och gick in skogsbyarna under kvällar och nätter för att jaga rådjur som var lättfångade på skaren. I söndags kväll sprang de i mörkret på de tre hundarna. De har jagat ytterligare en hund som gick oskadd från mötet.

Skaren stoppar konstruktiv jakt
Att jakten stoppas under tiden som Naturvårdsverket funderar på om man skall upphäva jaktbeslutet eller inte innebär inga större störningar för jakten. Den ligger i princip redan nere eftersom den starka skaren gör det omöjligt att spåra och ringa de två ungvargarna. Eftersom det är en av två ungvargar som får skjutas går det heller inte i skadeområdets utkanter avgöra om det är en valp eller vuxen varg som spåras. Och att i det genetiska läge som råder i den svenska vargstammen går det inte att skjuta en vuxen genetisk viktig varg.

Två av de fem viktigaste vargarna
De två föräldradjuren är två av de fem viktigaste vargarna i Skandinavien för tillfället. Övriga är finsk-ryskan och Tornedalsparet som alla tre nyligen fångats och slätts i Mellansverige.
Hanen är en s k Founder, invandrad från Finland. Han var fram till förra året revirhane i Galvenreviret norr om Bollnäs men sökte sig ny tik när hans tik försvann. Plötsligt dök han upp i Prästskogen, sju mil norväst från Galven, tillsammans med en annan tik.
Tiken i Prästskogsreviret är en Founder 1, en F1, en första avkomman från en annan invandrad varg, den tidigare föräldrahanen i norska Kynnareviret.

Gå till arkivet