Skyddsjakten i Idre är över för den här gången - åtta vargar skjutna med tre skott

2012-04-20 |

I måndags sade Länsstyrelsen i Dalarna ja till skyddsjakt på tre vargar i Idreområdet som uppehöll sig i Idre Samebys renbetesområde.
I går torsdag eftermiddag sköts samtliga vargar från helikopter.
En av vargarna var en dräktig tik och vid obduktionen av henne under måndagen fanns fem fullgångna foster i livmodern. Vilket alltså betyder att Idre sameby på tre skott sköt åtta vargar.
Sedan december 2010 har således 16 vargar skjutits på samebyns marker, alltså nästan lika många som sköts på licensjakten i hela Sverige 2011.

Riksjägarnas husorgan Jakt & Jägare skriver att jakten på tiken och de fem dödade valparna utlöst raseri bland vargvänner på olika sociala media. En sund reaktion på en oetisk jakt tycker nog de flesta.
I samma artikel intervjuas Rovdjursföreningens styrelseledamot Robert Franzén. Han säger till tidningen:
- Jag tycker att det måste finnas plats för etik även om det handlar om skyddsjakt. Det känns inte rätt att jaga en varg som är så nära valpning, säger han.
Henrik Thurfjell, handläggare vid länsstyrelsen i Dalarna, som var med och fattade beslut om skyddsjakten säger till Jakt & Jägare att man bedömde att tiken var dräktig när man sa ja.
- Det vi strävar efter är att undvika att skjuta bort föräldradjur för valpar.

Vargarna fanns i ett område "som renarna snart skulle passera"
Orsaken till skyddsjakten var att vargarna uppehöll sig i ett område som renarna snart kommer att passera. Man såg det som troligt att vargarna därmed skulle orsaka stor skada på ren inom en nära framtid.
Den dräktiga tiken bar sändare och det var den som avslöjade att vargarna rörde sig i det känsliga området.
Man har med sändaren också kunnat se att tiken (vargarna) också varit inne i de känsligaste områdena på Närfjället där kalvningen kommer att äga rum.
Tiken som är tre år kommer från Korsåreviret i Gävleborg och de två hanarna som är syskon kommer från Klotenreviret i norra Örebro län på gränsen till Dalarna.
Sändaren fick hon i december av norska forskare från Skandulv. Hon skulle fött sin valpkull om mindre än månad. Enligt SVA var valparna i tikens mage pälsade och klara att snart födas.
När det blev känt att Länsstyrelsen sagt ja till skyddsjakten i Idre kom flera överklaganden in från personer och organisationer. Jakten sattes dock igång utan hänsyn till att den överklagats.

Fotnot: Ge Idre nya sameby en vargfri zon på tio mil runt samebyns renbete. Förslaget kommer från Älvdalens kommunalråd Kjell Tenn. Men någon sådan zon blir det inte. Länsstyrelsen i Dalarna menar att det enligt nuvarande lagstiftning inte är möjligt.
Tanken med zonen var att samebyns renar skulle kunna skyddas mot angrepp av varg.

Gå till arkivet