Skyddsjaktbeslutet i Färila prövas inte - jakten igång

2013-03-20 |

För fyra dagar sedan stoppade Naturvårdsverket jakten på en genetisk viktig ungvarg i Färilaområdet i norra Hälsingland. Detta sedan organisationerna Wolf Association Sweden och Wolves in Scandinavia överklagat jakten och samtidigt begärt inhibition, och jakten stoppades under det att saken utreddes.
På tisdagkvällen ändrade sig Verket och tillät jakt igen. Omgående kontrade Wolves in Scandinavia med att överklaga till Förvaltningsrätten.

Naturvårdsverket upptäckte att organisationerna inte har rätt att överklaga Länsstyrelsens beslut om skyddsjakt.
Och under onsdagen blev det åter tillåtet att jaga en av de ungvargar som fanns inom jaktområdet runt Färila, åtminstone för över en vecka sedan.
Två ungvargar dödade förrförra söndagen tre mindre lösspringande sällskapshundar i skogsbyn Åbo som ligger ca fem kilometer söder om tätorten. Natten till samma söndag jagade en ungvarg en sällskapshund i Färila. Hunden kom inte till skada och vargen sågs haltande försvinna från platsen.
Spårningar i området efter ungvargarna har inte gett något. De kan ha gått tillbaka upp i bergen norrut mot revirets centrum.
De två föräldradjuren i området som kallas Prästskogsreviret är två av de fem viktigaste vargarna i Skandinavien för tillfället. Hanen är en s k Founder, invandrad från Finland. Han var fram till förra året revirhane i Galvenreviret norr om Bollnäs men sökte sig ny tik när hans tik försvann. Plötsligt dök han upp i Prästskogen, sju mil norväst från Galven, tillsammans med en annan tik.
Tiken i Prästskogsreviret är en Founder 1, en F1, en första avkomman från en annan invandrad varg, den tidigare föräldrahanen i norska Kynnareviret.
För att få överklaga ett skyddsjaktbeslut måste den klagande föreningen varit registrerad minst tre år.
Men detta hindrade inte organisationen Wolves in Scandinavia att överklaga verkets beslut att inte pröva saken till Förvaltningsrätten.
Malin Hollberg Malm, handläggare på Naturvårdsverket, anser inte att deras beslut att avvisa överklagandena från vargorganisationerna kan överklagas vidare. Men nyligen stoppades både skyddsjakter och utvalsjakten av förvalningsrätterna.

Gå till arkivet