Skyddsjakt på varg för att hund riskerar angrepp under jakten inget skäl

2012-09-17 |

En jägare i Leksands kommun ansöker om skyddsjakt på varg i Gimmenreviret. Anledningen är att hans hund kan angripas av varg under jakten. Länsstyrelsen avslår ansökan.
Det är svårt att förebygga angrepp från varg på lösa hundar, skriver Länsstyrelsen i sitt beslut.

Ä Det finns tester där man har använt skyddsvästar och halspinglor, men underlaget är för litet för att man ska kunna bedöma om det fungerar, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.
Att söka av området inför jakt och att jägare uppdaterar varandra om vargobservationer i området är några andra exempel på förebyggande åtgärder. Ingen av metoderna ger ett fullständigt skydd. Länsstyrelsen bedömer ändå att skyddsjakt inte är den lämpligaste lösningen för tillfället.
Ä Enskilda angrepp på hundar är allvarliga för de drabbade, men det är inte en allvarlig skada i enlighet med lagen och med EU:s art- och habitatdirektiv.

Nej skyddsjakt på björn
En person i Svärdsjö i Falu kommun har ansökt om skyddsjakt på björn. Björnar har rört sig i området kring hennes tamdjur. Länsstyrelsen avslår ansökan.

Det finns björn i området, konstaterar Länsstyrelsen i beslutet. Däremot kan Länsstyrelsen inte bevilja skyddsjakt eftersom det då krävs att det inte finns någon annan lämplig lösning.
I det aktuella ärendet bedömer Länsstyrelsen att rovdjursavvisande stängsel skulle skydda tamdjuren.

Gå till arkivet