Skarp kritik mot Stortinget: -Vinterns vargjakt är ovärdig en miljönation

2016-10-19 |

Plakaten som bars under demonstrationen gav klart besked: - Låt vargen leva!

"Låt vargen leva! Sluta utrotningspolitiken nu!" 

Ca 2 000 vargvänner samlades i lördags utanför Stortinget i Oslo under parollen i ett försök att stoppa vinterns omfattande vargjakt i Norge.
47 vargar får skjutas av Norges hela population på endast 65 vargar.

Området i parken nedanför Stortinget fylldes med folk och plakat som tydligt visade vad de ansåg om Stortingets beslut att tillåta jakt på 47 vargar under vintern.

Licensjakten inleddes redan 1 oktober och skall pågå så länge det finns vargar kvar på licensen, dock längst till 31 mars.

Och redan har den första vargen skjutits vilket skedde i samband med älgjakt i länet Aust-Agder på Sörlandet. Just det området har två vargar på licensen.

Licensen gäller 13 vargar utanför ulvesonen - som ligger i östra Norge utefter gränsen mot Värmland och Dalsland - 24 vargar får dödas inne i ulvesonen och 10 på andra håll i landet.
Bakom uppgörelsen i Stortinget står Høyre, Ap, Sp, FRP och KrF.
WWF Norges generalsekreterare Nina Jensen, Miljöpartiets talesman Rasmus Hansson och Liberalernas vice ordförande Ola Elvestuen var några som talade på mötet.

Elvestuen sparade inte på krutet. Han sa att vargjakten är extremt oansvarig och placerar Norge i en internationell skamvrå och försvagar Norge som trovärdig miljönation.

- Vargen hör hemma i norsk naturen och slakten av mer än 70 procent av nuvarande population kommer att skapa problem. Risken är stor att hela vår vargpopulation utrotas, sa han under mötet.
Samtidigt har arrangörerna av manifestationen haft en protestlista ute på sociala media som hittills samlat över 60 000 namn. Insamlingen kommer att pågå tills dess att Miljödepartementet tar upp samtliga överklaganden av Rovviltnämndernas beslut att 47 vargar får skjutas i vinter.
Överklagandena gäller licensjakten på vargar i ulvesonen samt jakten på  Osdals-flokken som inte orsakar några tamdjursskador. Man vill stoppa jakten på 32 av de 47 vargarna som licensen gäller.

Gå till arkivet