Skadade vargen ska jagas

2012-02-16 |

Länsstyrelsen i Västra Götaland gav på onsdagen klartecken för jakt på den skadade vargen i Assarebyn utanför Mellerud, i ett område som en gång var Kroppefjällsreviret.

Enligt boende i området är vargens vänstra framben skadat. Den har hoppat fram på tre ben. Boende i trakten är oroliga att vargen ska ge sig på människor och tamdjur i området.
– Vi har nu sagt ja till skyddsjakt av den här vargen. Både av djurskyddsskäl, eftersom vargen verkar lida av sin skada och inte kan hitta mat på egen hand, men också eftersom det finns en uppenbar risk att den då vill hålla sig i närheten av människor, säger Anita Bergstedt-Söderström, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västra Götaland till GP.
Huruvida den lider av sin skada och inte kan föda sig själv är väl i princip bara ett antagande. Lsts besiktningsman som förordat en avlivning har enligt uppgift i media inte själv sett vargen utan bara på en videoupptagning. Det kan finnas ytterligare en varg i området och då får den hjälp med jakten och det finns exempel på vargar som levt ett helt liv efter en läkt benskada. Att ett hunddjur haltar behöver inte betyda en allvarlig skada.

Gå till arkivet