Skadad vargtik utanför Västerås avlivad

2013-01-06 |

En haltande varg som observerades flera gånger i veckan som gick vid vägen mellan Västerås och Hallstahammar avlivades på torsdagen.
Polisen gav tillstånd till eftersöksjägare att skjuta vargen.

Vargen sågs under några dagar i trakten, haltande. Den person som först upptäckte vargen och som sedan engagerade sig i dess välbefinnande står bakom en grupp som bildades förra januari i Odensvi. Gruppen vill inte ha några vargar.

När personen, vi kan kalla honom Kalle, upptäcker vargen tidigt på onsdag förmiddagen vid sidan av vägen vid Bullerbyn mellan Västerås och Hallstahammar ser han att den haltar. Kalle ringer Länsstyrelsen som ger sig ut och spårar. Enligt spåraren behöver vargen inte avlivas.
Senare på eftermiddagen är Kalle åter inblandad. Han ser vargen vid Fjällsta gård och ringer denna gång istället till polisen och undrar om den halta vargen inte borde avlivas.
Polisen ger klarttecken till jägare att avliva vargen. I en intervju med VLT säger Kalle: "Det är pondus i de grabbarna".
Dagen efter skjuts vargen på en åker. Det är en tik och höger framben är av. Och hon har en sårskada på samma tass.
Enligt Länsstyrelsen i Västmanland är en trebent varg inte skäl nog att avlivas.
-Det finns flera fall där trebenta vargar klarat sig väl, säger Jonny Bergsten på Länsstyrelsen till VLT.
Orsaken till att vargtiken hade ett brutet framben kan man bara gissa. Trafikolycka med en smitare, sparkad av en älg, påsprungen av ett vildsvin...

Vargen som är en tik är den tredje vargen i år att dö i Skandinavien. Den första vargen att dö var en skabbvarg i Lokareviret som avlivades sent på kvällen 1 januari, den andra vargen var en tik som sköts på skyddsjakt i Jämtland 2 januari.

Gå till arkivet