Samebyar söker skyddsjakt för finskryska vargtiken

2011-08-24 |

Finskryskan sövd i samband med flytten till Kilsbergen.

Den finskryska vargtiken som sedan början av maj befinner sig i Idre/Särnaområdet måste bort anser de två samebyar i Idreområdet. De har ansökt om skyddsjakt på båda vargarna.
Tiken har etablerat sig tillsammans med en varghane i just det område som samebyarna använder till vinterbete för sina renar.

En skyddsjaktansökan för finskryskan har också lämnats in av en fårägare i området som fick får rivna av vargparet för någon vecka sedan.
Man vet att det är paret som är skyldigt till attacken eftersom tiken har sändare och den fanns i området då attacken skedde.
Idre nya sameby har tidigare på försommaren ansökt om skyddsjakt på tiken men fick avslag på denna. Samtidigt fick samebyn tillstånd för en hanvarg som fanns lite längre norrut på byns bete.
Samebyarna har inte några kända problem med vargarna som här långt, ansökan gör man i förebyggande syfte eftersom vintern snart är här och då flyttas renarna ner i samma område som vargparet etablerat revir vilket torde innebära problem för renskötseln.
I dag på morgonen befanna sig tiken och hennes sändare norr om Idre by någonstans inom en mil runt Vassbo.

Gå till arkivet