Rovdjursföreningen överklagar skyddsjakten i Sjundareviret utanför Gnesta

2015-08-17 |

På söndagen skickade Rovdjursföreningen in en överklagan mot skyddsjakten på en (1) varg i Sjundareviret nordöst om Gnesta.
Länsstyrelsen tog sitt beslut i fredags och vill att jakten skall vara inriktad på föräldrahanen.
Vuxen varg tillsammans med en eller flera valpar får inte skjutas.
I ansökan till jakten vill man skjuta samtliga vargar i reviret.

Reviret har funnit sedan förra sommaren då tiken som är från Forshagareviret i Värmland etablerade sig i området. Under hösten fick hon sällskap av en hane från ett grannrevir i Värmland.
Vargparet har sedan midsommar i år angripit får på Molstabergs gård vid fyra tillfällen och orsakat 58 fårs och lamms död.
I förra veckan lämnade två lokala LRF-avdelningar på gårdens ägare in en ansökan om skyddsjakt till både Stockholms och Södermanlands Länsstyrelser. Detta för att reviret omfattar ett område som berör båda länen.
Södermanland sade nej till jakt eftersom vargarna inte orsakat några skador på tamdjur i länet.
Stockholm däremot sade ja till jakt på en (1) varg med inriktning på föräldrahanen. Jakttiden sträcker sig från 14 augusti till 11 september.
Rovdjursföreningens framhåller att andra åtgärder än jakt inte prövats. Föreningen tillfrågades av djurens ägare om vi kunde hjälpa till att stängsla det område där vargarna sannolikt gått in i området. Det saknades bland annat stängsel mot sjön Sjunda.
Arbetet inleddes ganska omgående men avbröts sedan ägarna haft möte med LRF och kommit överens att det inte skulle stängslas. Istället skulle man ansöka m skyddsjakt på hela reviret, alltså både föräldradjur och ett okänt antal valpar ca 3,5 månader gamla. 
Läs vårt överklagande nedan

 

Dokument för nedladdning!

Överklagan Sjundareviret.pdf

Gå till arkivet