Rovdjursföreningen i unik rättegång om Junselevargen

2013-04-30 |

Idag är det förhandling i målet om skyddsjakt på den genetiskt värdefulla vargtiken i Junsele. Rättegången är unik eftersom det är första gången som det sker en muntlig förhandling i ett skyddsjaktsärende där miljöorganisationer är parter i målet. Svenska Rovdjursföreningen är kallad, liksom Naturskyddsföreningen och Nordulv. Motparter är Naturvårdsverket och Vilhelmina Södra Sameby.

Ärendet handlar om Naturvårdsverkets andra beslut om skyddsjakt på Junselevargen. Den första skyddsjakten stoppades efter att Svenska Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen överklagat beslutet och fått rätt på samtliga punkter av Förvaltningsrätten. Domen var ett genombrott – aldrig tidigare har miljöorganisationer fått talerätt i ett skyddsjaktsärende.

Men bara ett par dagar efter domen tog Naturvårdsverket ett nytt skyddsjaktsbeslut på samma varg i samma område. Det överklagades också av flera miljöorganisationer och skyddsjakten stoppades i väntan på rättslig prövning. Att det nu blir en muntlig förhandling beror på att Vilhelmina Södra Sameby begärt det.

Svenska Rovdjursföreningen menar att det borde vara möjligt för rennäringen att samexistera med varg och att Naturvårdsverket i stället för att måla upp oöverstigliga hinder skulle verka för att hitta lösningar.

Detta skriver vi om i en debattartikel på SvD.se.
Läs artikeln här

 

Gå till arkivet