Rovdjur akut hot mot samebyar

2010-04-14 |

Rovdjuren tar så många renar att flera samebyar kommer få svårt att klara sig på sikt. Svinnet kan vara så stort som 20 procent på grund av rovdjuren, men siffrorna är mycket osäkra.

Mer eller mindre hela norra Sverige är områden där olika samebyar har betesmarker för sina renar. Konflikter med rennäringen är oundvikliga, eftersom rovdjuren – lo, järv, björn och örn har samma utbredningsområde. Vargen ska hållas bort helt från rennäringen, enligt politiskt beslut.

I takt med att rovdjuren ökar, blir också problemen för rennäringen större. Svenska samernas riksförbund, SSR, accepterar ett svinn till rovdjuren på 5 procent av de 260000 renar om finns. Siffror från Lantbruksuniversitetet på att det snarare kan handla om 50000–60000 har kritiserats. Men nu har SSR låtit göra en ny studie som kommer fram till samma storleksordning.

–Vi är i akut kollapsläge, inte i alla samebyar men i vissa har det gått långt, sade Mirja Lindberget när hon presenterade sin studie vid vargsymposiet i Vålådalen.

Relaterade länkar

Gå till arkivet