Riktad björnjakt i Gävleborg i höst på totalt 48 björnar

2012-07-05 |

Vid höstens licensjakt på björn i Gävleborg får högst 48 djur fällas.
Viltförvaltningsdelegationen vill har en delvis riktad jakt i den björntäta nordvästliga delen av länet. Åtta björnar är därför öronmärkta för Bollnäs kommun och Ljusdals kommun tillsammans. För Bollnäs gäller norr om Voxnan och väster om Ljusnan och för Ljusdal väster om Ljusnan och till Ovanåkers kommun.

Jakten får pågå mellan 21 augusti och 15 oktober. Hela Gävleborgs län är tillåtet jaktområde.

Så här skriver Länsstyrelsen i sitt beslut: "Högst 48 björnar får fällas i Gävleborgs län. När 40 björnar är fällda i hela länet får ytterligare åtta björnar fällas i Bollnäs kommun norr om Voxnan och väster om Ljusnan, i Ljusdals kommun väster om Ljusnan samt i Ovanåkers kommun (se bilaga för karta). Jakten i övriga delar av länet avlyses då 40 björnar fällts och fortsätter då endast i detta område.

Även i år är honor med ungar och ungar som följer en hona fredade. Åteljakt efter björn får inte bedrivas i länet. I likhet med föregående år har man skrivit in i beslutet att upptag efter björnspår vid åtel med hjälp av jakthund betraktas som jakt med hjälp av åtel och är därmed olagligt.

Gå till arkivet