Riksjägarnas protest mot "vargföreläsningen" i Orsa slutade med applåder och beröm

2012-09-17 |

Faksimil dt.se. Gunnar Håkansson i mitten gav sitt erkännande till Tobias Gustavssons och hans föreläsning om hundar och rovdjur. T h Rovdjursföreningens Asinja Holma.

Det började redan i kommentarstråden till förhandsartikeln i fredagens dt.se som handlade om föreläsningen med hundexperten Tobias Gustavsson som Svenska Rovdjursföreningen arrangerade i Orsa björnpark på söndag eftermiddag.
Rubriken på föreläsningen var Hundar och Rovdjur.
"Är du riktig jägare så är det där inget att gå på. Du ser ju vilka som arrangerat träffen. Är bara ett möte för vagvänner": skrev signaturen Jägare.

När det drog ihop sig till föreläsningen på söndag eftermiddag riggade den lokala jägaren Gunnar Håkansson upp flera skyltar vid ingången till möteslokalen som visade vad han tycker om varg.
Asinja Holma, SRFs regionsansvarige i Dalarna, upptäckte vad som var på väg att hända, och ville naturligtvis inte att föreläsningen skulle saboteras. Gunnar Håkansson är en av de tongivande i Riksjägarna i Dalarna.
- Jag gick ut och pratade med honom. När jag frågade varför i hela fridens namn han satte upp plakaten fick jag inget vettigt svar, säger Asinja Holma.
Hon förklarade för honom och hans kamrater från Riksjägarna att de nog missförstått det hela. Tobias Gustavsson förläsningen skulle i första hand handla om jakt med hund i olika former. Det handlade inte om ett vargmöte.
- Då plockade han ner ett av plakaten. De andra hjälpte jag honom med och lade under hans bil, säger Asinja.
- Men jag är glad att de fanns på plats. Jag är övertygad om att föreläsningen till slut blev en positiv sak med lite nya tankar och infallsvinklar, säger hon.
När Tobias började sin föreläsning fanns gänget från Riksjägarna bänkade bland publiken. Och när Tobias var klar blev det applåder även från den bänken.
Under eftersnacket var Gunnar Håkansson tvungen att erkänna: "Högintressant och kanonbra föreläsning".

Jan Bergstam

Relaterade länkar

Gå till arkivet