Riala - Bygden i två läger

2011-04-19 |

Dagen efter vargattacken är den en självklar snackis bland ortsborna i Riala, söder om Norrtälje. Och visst känner en del oro, men långt ifrån alla.

Tidigt på söndagsförmiddagen var en kvinna ute och gick med sitt barn i barnvagn i Rörmossen, utanför Norrtälje. Med på promenaden var också familjens hund, som sprang lös en bit längre fram på vägen.
Ä Vad som sedan hände har vi olika uppgifter om och än så länge har vi inte kunnat fastställa händelseförloppet ordentligt, säger Hanna Dittrich Söderman på länsstyrelsens naturvårdsenhet i Stockholm.

Fakta
Sedan ett par år tillbaka finns det ett vargrevir med en hane och en tik i trakterna kring Riala, söder om Norrtälje. Det är Sveriges geografiskt minsta vargrevir och ifjol fick vargparet fyra valpar. Dessa är nu ett år gamla och om de inte redan har lämnat sina föräldrar kommer de troligen att göra det inom kort.

Huruvida vargparet kommer att få några valpar i år är ännu för tidigt att säga men eftersom paret följs åt och tiken dessutom har löpt, tyder mycket på att valpar kommer att födas även i år. I så fall sker det om bara några veckor.

Vargarna i Rialareviret lever mestadels av rådjur och födotillgången anses vara god, då vargarna inte utökat sitt revir.

Källa: Hanna Dittrich Söderman, länsstyrelsen i Stockholm

Relaterade länkar

Gå till arkivet