Rävens dvärgbandmask funnen i Södermanland

2011-04-27 |

SVA har vid analyser idag funnit en räv från Södermanland smittad med rävens dvärgbandmask,
Två fall har tidigare hittats i Västra Götaland.

Räven, en vuxen hane, sköts i början av februari år cirka fyra km sydväst från Katrineholm. Räven har sänts in till SVA inom ramen för det nationella övervakningsprogrammet mot rävens dvärgbandmask som SVA bedriver med stöd från Jordbruksverket och Naturvårdsverket.
Sedan det första fallet av rävens dvärgbandmask hittades i februari, har SVA arbetat intensivt med att analysera rävar från hela landet som skickats in av jägare.
- SVA har hittills analyserat 1758 rävar. Nu kommer vi att fokusera på de rävar från Södermanland  och Östergötland som väntar på analys förklarar Marianne Elvander, statsepizootolog vid SVA. Resultaten av dem förväntar vi bli klara med inom ett par veckor.
SVA och Jordbruksverket rekommenderar ägare till hundar som kan ha ätit sork i kommunerna Katrineholm, Vingåker och Finspång att avmaska sina hundar, för att smitta inte ska riskera att spridas till människa. Denna rekommendation gäller sedan tidigare Uddevalla, Munkedal, Färgelanda och Vänersborgs kommuner.
– Även om vi nu hittat smittan på två skilda platser bedömer vi att förekomsten är låg i landet, avslutar Marianne Elvander.
Myndigheterna arbetar vidare på strategier för att hantera situationen.

Gå till arkivet