Professorn i miljörätt tror inte på vargjakt i vinter

2013-12-28 |

- Det blir ingen vargjakt vinter. 

Det säger Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet i en intervju med Sveriges Radio.

Han menar att många av de argument som Förvaltningsrätten stödde sig på då den stoppade jakten i vintras fortfarande är giltiga.

De tre tunga miljöorganisationer - Rovdjursföreningen, Naturskyddsföreningen och WWF -  som överklagade jakten i vintras har redan gjort klart att de kommer att överklaga även vinterns beslutade jakt. 
Vinterns licensjakt är planerad börja 1 februari och pågå till 15 februari. 30 vargar skall skjutas i fem revir i Värmland, Dalarna och Örebro. Vilka reviren blir är ännu inte bestämt.

Jan Darpö tror inte på någon licensjakt på flera år. Han säger till Sveriges Radio att det blir EU-domstolen som kommer att avgöra frågan.
Han tror att EU-domstolen måste bli den instans att avgöra frågan för att få ordning på läget som råder i frågan.
Jan Darpö menar att efter förra vinterns beslut i Förvaltningsrätten att stoppa jakten kommer ingen svensk domstol att godkänna en licensjakt.

Han hoppas att Kammarrätten som snart skall ta upp Naturvårdsverkets överklagan på Förvaltningsrättens beslut förra vintern skall skicka frågan vidare till EU-domstolen för ett slutligt avgörande.

- Situationen som uppstått i Sverige skulle må bra av att EU-domstolen sätter ramarna, säger Darpö.
I en tidigare intervju med Joe Hennon som är talesperson för EU:s miljökommissionär gjorde Hennon klart att en licensjakt på varg i Sverige sannolikt är ett brott mot EU:s lag eftersom Sverige redan är inne i en process som ska utreda om Sverige bryter mot lagen.

Gå till arkivet