Populationsekolog: "Vi borde ha 500 vargar i Sverige"

2011-01-14 |

Tidigare i veckan slog miljöministern Andreas Carlgren (C) fast att den nuvarande nivån på 200 vargar i Sverige inte räcker. Och han får medhåll av den dalabördige biologiske experten på Sveriges Lantbruksuniversitet; Pär Forslund:

- Vi borde ha 500 vargar i Sverige. Då skulle inaveln öka mycket långsammare jämfört med i dag, säger Forslund.

På lördag drar årets licensjakt på varg igång. Förra året var kvoten 27 vargar; men till årets jakt har tilldelningen blivit 20 vargar något som upprört bland annat många jägare. Tidigare i veckan gick miljöministern Andreas Carlgren ut och påtalade att det nuvarande taket på 210 vargar kan komma att upphävas i framtiden:

- Hur många fler som behövs beror på hur frisk stammen är. Det mesta avgörs av hur pass mycket nytt blod som stammen på sikt kan kan tillföras via invandring av vargar österifrån. Ju bättre genetisk status, desto färre vargar behövs, sa Carlgren till TT tidigare i veckan.

Pär Forslund har rötterna i Folkärna men bor sedan många år tillbaka i Uppsala. Där jobbar han på med populationsekologi Sveriges Lantbruksuniversitet, och är också anlitad som biologisk expert för Naturvårdsverket:

- Det pågår just nu en ny rovdjursutredning. Ur en biologisk synvinkel anser jag definitivt att det borde vara fler vargar än de 210 som nu är taket, säger Forslund.

Relaterade länkar

Gå till arkivet