Plötsligt under fredagen blev det skyddsjakt från helikopter på Storsjövargen

2013-11-30 |

I går fredag sköts den unge varghane som senaste månaden hållit till i närheten av Storsjön sju mil sydväst om Östersund.
Flera gånger har vargen varit inne i byn Storsjö Kapell nattetid och jagat rådjur.
Under fredagen ringades den bara en kilometer utanför byn.

En helikopter med en skytt stod beredd och när ringningen var klar vara det bara för helikoptern att lyfta och flyga bort till området.
Uppgifterna bekräftas av Länsstyrelsens naturbevakare.
Bajsar från vargen har analyserats under månaden som den har uppehållit sig runt Storsjö Kapell. Och man har kunnat konstatera att det handlar om en genetiskt halvviktig varg, en F2, ett  barnbarn till en invandrad varg.
I det här fallet en avkomma till en F1 som är en direkt avkomma till den finskryska invandrarhane som slog sig ner hos en tik i det norska Kynnareviret 2007.
Avkomman från Kynna gick ner till Gårsjöreviret i värmländska Fryksdalen där Storsjövargen föddes våren 2012.
Från början sa Länsstyrelsen att Storsjövargen var en genetiskt viktig varg och höll emot när två samebyar lämnade in en ansökan om skyddsjakt på vargen.
Att Länsstyrelsens ändå valde att ge skyddsjakt kan beror på att en F2 anses inte lika viktig genetiskt. F2or finns det ganska gott om runt om i Mellansverige. F1 är däremot en varg att vara rädd om för att få ner inavelsgraden på den skandinaviska vargpopulationen.
Ansökan om skyddsjakten kom från samebyarna Tåssåsen och Handölsdalen.
Någon annan lösning än skyddsjakt har inte prövats eftersom Länsstyrelsen ansåg att det inte fanns någon annan lösning eftersom vargen befann sig inom samebyarnas renbetesområde.
Det var den andra vargen som skyddsjagats i Jämtland i höst. I början av november sköts en varg norr om Funäsdalen, även den från helikopter. JB

Gå till arkivet