Olof Liberg: ”Man kan inte benhårt gå på säkraste linjen”

2010-11-03 |

I centrum för vargdebatten i vintras stod en Lundabo. Nu laddar vargforskaren Olof Liberg för en ny omgång.

– I vintras brakade helvetet löst.

För elva år sedan bildades Skandulv, ett skandinaviskt nätverk för vargforskning med Olof Liberg som samordnare. Då fanns bara ett sextiotal vargar i Sverige, men de växte i antal och forskarna började få pengar för att studera dem. Olof Liberg och hans kollegor kunde arbeta någorlunda i det tysta.

– Helt lugnt blir det aldrig när det handlar om vargar. Men i vintras brakade helvetet löst, säger han.

Det var regeringens beslut att införa licensjakt på varg, för första gången på över fyrtio år, som ledde till att Olof Liberg plötsligt syntes och hördes i tidningar, radio, tv och bloggar.

Mest aktuell är frågan om hur många vargar det finns eftersom det styr vinterns kommande licensjakt. Olof Liberg tror att jakten närmast blir halverad, till omkring femton djur. Skälet är att Naturvårdsverket nu troligen tar fasta på hur många djur det finns på våren, innan de nya kullarna föds, och inte på ett årsgenomsnitt.

En annan viktig punkt är hur den hårt inavlade svenska vargstammen ska få in friskt blod utifrån.

– Regeringen har flaggat upp för en boosterdos, att man ska försöka ta in upp till tjugo nya vargar på fem år. Problemet är att folk blir sura, de tycker att vargarna kan placeras var som helst utom just där de själva bor. Det är som med kärnkraftsavfall, säger Olof Liberg.

Relaterade länkar

Gå till arkivet