Oklart var nya vargar ska hämtas

2010-04-14 |

Var någonstans ska Sveriges nya vargar hämtas? Varken Finland, Ryssland eller Baltikum är perfekt, enligt forskarna. Däremot är det tydligare var de ska släppas ut – i södra delen av vargområdet i Sverige.

Forskarna inom det skandinaviska vargprojektet Skandulv granskar nu alla alternativ inför den omskrivna utplanteringen av uppemot 20 östliga vargar som regering och riksdag beslutat om. Utplanteringen anses nödvändig eftersom den svensk-norska vargstammen är svårt inavlad och i stort behov av nytt blod.

Den svåraste frågan kan bli var någonstans de nya vargarna ska hämtas. Enklast vore om man bara kunde flytta vargar som vandrat in självmant i norra Sverige, men det är inte säkert att detta ger tillräckligt många djur.

– Vi har haft en invandring på i snitt två vargar per år sedan 2007, men på sistone har vi inte sett några alls. Det kan bero på att vargstammen i Finland minskat nyligen, säger Olof Liberg, koordinator för Skandulv.

Han redogjorde för läget på onsdagen vid det internationella vargsymposiet i Vålådalen i Jämtland.

På sikt, när vår vargstam fräschats upp genetiskt, uppstår också frågan om hur stor den stammen ska vara. Enligt Liberg måste den då omfatta minst 400, och helst 800 vargar, om den ska stå på egna ben genetiskt. Annars måste vi importera ryska vargar i evärdlig tid. I dag finns cirka 200 vargar i landet.

Relaterade länkar

Gå till arkivet