Nytt vargangrepp i Skåne - 150 döda får sedan oktober

2013-08-04 |

Här i Sebbarp utanför Hörby slog varg till igen mot en fårhjord.

Nio får återfanns på söndagsmorgonen rivna av varg utanför Östra Sallerup nära Hörby i centrala Skåne.
Sju av fåren var döda, två hade skador och fick avlivas.
Fåren har enligt rovdjurshandläggaren vid Länsstyrelsen, Bertil Nilsson typiska vargskador: Kraftiga bett i nacke och hals.
Vargen har sedan ätit av bröstfettet på en del av fåren.

Vargen sågs under morgonen i anslutning till fårhagen av två jägare som var ute på grävling-och rävjakt. De larmade fårägaren som snart kunde konstatera att vargen dödat sju av hans 31 får. Jägarna upptäckte vargen och kunde följa den i sina kikarsikten på ca 100 meters håll.
För en månad sedan dödades ett tiotal får i Lönsboda i nordöstra Skåne.
Det kan mycket väl vara samma varg som nu slog till i Hörby, och som är en av de vargar som attackerade får i Småland tidigare i sommar som nu rör sig vidare ner genom Skåne.
Sedan oktober 2012 har till dags dato 150 får dödats i Skåne av ett litet antal vandringsvargar. Samtliga är enligt DNA-analyser hanvargar och därmed sannolikt ungvargar på vandring efter en tik som trampat in ett revir. Men några tikar finns inte i södra Sverige.

Det vi nu har upplevt det senaste året sedan oktober med ca 200 får dödade i Skåne och Småland av ett fåtal vargar är en isolerad företeelse för Sverige,
I Skåne har man säkrat DNA efter sex olika hanvargar som tillsammans, men var för sig, står för 13 attacker då 150 får dödats.
I de sju varglänen i mellersta Sverige där landets alla vargrevir finns, 35 i senaste inventeringen gångna vintern, har hittills i år väldigt få tamdjursangrepp skett. Ännu finns ingen exakt siffra, men känslan är att betydligt färre tamdjur dödats i Mellansverige under motsvarande tidsperiod jämfört med hur vargen tagit för sig i Skåne och Småland.

 

Gå till arkivet