Nytt grovt jaktbrott på vargtik utreds av polisen i Hälsingland

2011-09-19 |

Faksimil SR. Jakten på vargen pågick flera timmar trots att hon var påskjuten och träffad.

Vargtiken som sköts i Homnareviret förra december på skyddsjakt hade gamla skottskador.
Obduktionen av vargkroppen visar att hon hade påskjutits tidigare.
Utredningen som Gävleborgspolisen nu inlett är rubricerad som grovt jaktbrott på varg.

Vargen sköts väster om Edsbyn sedan fem olika jakthundar attackerades av varg under fem helger under augusti och september. Fyra av hundarna dödades.
Jaktlaget fick trots kraftiga protester från allmänheten tillstånd för skyddsjakt på en valfrivarg i reviret.
Det som mest upprörde var att hanen var en genetiskt viktig varg eftersom den var avkomma från finnryssen i grannreviret Galven. En annan orsak till protesterna var att man ifrågasatte jägarnas omtanke som sin hundar. Trots att hundar attackerades veckoslut efter veckoslut forsatte man att jaga med löshund. Dessutom visste man inte om det fanns valpar i reviret.
Det blev en långdragen jakt under flera flera månader, med början i mitten av oktober och fram till slutet 18 december. Hela tiden var fokus på tiken eftersom jägarna menade att det var hon som tagit hundarn.
Till slut fick jaktlaget håll på tiken och efter en spektalkuär långdragen avslutning på jakten, enligt samstämmiga uppgifter med många skott, föll vargtiken död ner.
Skytten anmälde jakten på vargen som den skyddsjakt den var till länsstyrelsen.
Sannolikt beroende på omständigheterna kring den avslutande jakten vllle Länsstyrelsen i Gävleborg syna vargen lite närmare och kroppen skickades till SVA i Uppsala.
Obduktion av vargkroppen som nu är klar visar att  hon har gamla skottskador.
Och då finns det inte annat för polisen att göra än att inleda en förundersökning om illegal rovdjursjakt, grovt jaktbrott.
I nuläget finns ingen misstänkt för de gamla skadorna.

Gå till arkivet