Nya vargfamiljer trots jakten

2010-04-14 |

Det finns som mest 27 vargpar i Sverige som fick ungar i fjol, visar en preliminär sammanställning från vargforskarna. Antalet är ungefär samma som 2008/09, och har inte påverkats av jakten.

Sammanställningen av den svenska vargstammen är extra intressant med tanke på licensjakten på varg som återinfördes i år, för första gången på över 40 år.

En preliminär rapport brukar släppas vid det årliga vargsymposiet i Vålådalen, som arrangeras av bland annat Naturvårdsverket och Världsnaturfonden, och som i år har rekordmånga besökare.

Undersökningarna bygger på spårning i snö, kompletterat med DNA-analyser, och det är vargarna säsongen 2009/10 som har kartlagts.

Siffrorna är än så länge osäkra, som mest är det 27 par som födde ungar i sina revir, som minst är det 20. Förra året var det 22 par som förökade sig.

– Det är ingen större förändring mot förra året, säger Linn Svensson från Viltskadecenter som ansvarar för sammanställningen.

Först i juni kommer den slutliga rapporten om den svenska vargstammen. Då blir det klart om jakten ledde till att antalet inte är högre än de 210 vargar som regeringen har satt som tak. Först då går det att dra slutsatser om hur många vargar som kan skjutas i nästa års licensjakt.

Relaterade länkar

Gå till arkivet