Nya tag i Dalarna: Finskryska paret flyttas bort från Idre och fårbönderna uppmanas stängsla

2011-10-22 |

Foto: Finskryskan ska flyttas planerar Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket planerar att flytta finskryskan och hennes hane bort från renarna i Idre.
Samtidigt visar Länsstyrelsen i Dalarna hur fårbönderna ska ha det runt sina får, istället för att lösa problemet med skyddsjakt på vargarna.
- Sätt upp riktiga stängsel, säger de till fårbönderna i länet som fått djur dödade av varg.

Det gäller fårbonden i Vallerås norr om Malungsfors som i tisdags kväll fick 25 får rivna. Han ansökte om skyddsjakt på två vargar efter attacken.
Och för att ytterligare visa vad som gäller åkte personal från Länsstyrelsen upp till Vallerås i fredags för att hjälpa till att förbättra stängslingen hos fårägaren.
Länsstyrelsen säger också nej till skyddsjakt i Helgbo i Leksand och nej till Idre nya sameby som ansökt om skyddsjakt på hanvargen som går med finskryskan på renarnas betesmark. Att ta bort hanen skulle lindra eventuella framtida attacker är tanken med att ta bort enbart hanen.

Samlad bedömning
Länsstyrelsen sticker inte under stol med att skadorna i Vallerås är mycket allvarliga för den drabbade.
Men i sin samlade bedömning beviljas inte skyddsjakt då det finns alternativa lösningar. Och då är det rovdjursavvisande stängsel man menar, enligt dt.se.
Samma sak säger man till fårbonden i Helgbo utanför Insjön i Leksands kommun som fick 15 får dödade 8 oktober.
På Idre Nya Sameby och samebyn Ruvhten Sijte renbetesmarker i norra Dalarna/Jämtland handlar det inte om att sätta upp rovdjurssäkra stängsel.
Att det inte blir någon skyddsjakt på hanen som går tillsammans med finskryskan beror på att Naturvårdsverket planerar att snart flytta båda vargarna. Man väntar bara på att det ska bli kallare och snö för att kunna göra det så smidigt som möjligt och med så lite stress för djuren som möjligt.

 

Gå till arkivet