Nu vädjar polisen ett dygn försent att lämna björnungen ifred

2011-05-17 |

En ensam björnunge född i vår upptäcktes under måndagen intill Silvervägen vid Älvsbyn. Massor av bilister stannade för att titta på den stackars ungen som irrade omkring vid vägen och verkade söka sin mamma.
Nu vädjar Lars Lundman, som är viltsamordnare vid Polisen i Norrbotten att allmänheten ska lämna ungen ifred så att den i lugn och ro kan förenas med björnmamman.

Björnmamman obseverades i närheten av ungen under måndagskvällen.
Under måndagen samlades nyfikna utefter vägen där den lilla björnungen höll till. Det var t o m nyfikna som böjde sig ner för att klappa björnen när den orädd gick omkring bland de nyfikna benen.
Borde man inte avlyst området för att björnmamman och ungen om möjligt kunde återförenas om hon nu finns i närheten.

Under natten har viltvårdare på uppdrag av polisen fortsatt spåra björnungen. Man har kunnat följa spåren längs järnvägen och vägen och det verkar som om björnungen nu har sprungit in i skogen.

- Det är mycket viktigt att människor håller sig borta och inte närmar sig björnungen. Vi måste respektera naturens och djurens lagar och lämna björnungen ifred. Dessutom utsätter man sig själv för fara eftersom man inte vet om björnhonan är i närheten, säger Lars Lundman.
Han vill särskilt understryka att inte försöka ta hand om björnungen om man ser den. Lundman hoppas att björnungen nu i ro får fortsätta att följa sin instinkt och söka sin mamma, utan inblandning från människor.

 

 

Relaterade länkar

Gå till arkivet