Norska miljöministern säger nej att till att sätta ut ryska vargvalpar Norge

2012-07-12 |

Jordbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (SP) kommer inte att göra som Sverige och importera ryska vargvalpar till Norge för att föda upp vargvalpar som ska tillföra vargstammen friska gener.

- Att människor skulle bli plågade också av ryska djurparksvargar kommer att ytterligare öka konflikten. Jag tror inte det är möjligt att försvara hos de som förlorar sina får eller hundar, eller de som har närgångna varg runt huset, säger jordbruksministern.
Sverige har tagit två valphonor och två valphanar från en valpkull efter vildfångade vargar i en djurpark i Moskva. De fyra valparna finns just nu på Skånes djurpark. När de blir könsmogna kommer de att användas i avel för att få fram valpar att sätta ut i vilda svenska lyor.
Den norska ministern är orolig att en ökad vargstam i Sverige, kommer att få konsekvenser för Norge.
Han har tagit upp det med landsbygdsministern Eskil Erlandsson.
- Jag sa att detta är en politik som vi inte har någon förståelse för. Problemet i Sverige är att de är medlemmar i EU som trycker på för att Sverige ska öka sin vargstam med utsättningar. Jag tycker det är verklighetsfrämmande och det kommer att skapa fler konflikter, säger Slagsvold Vedum till ostlendingen.no.

Den norska orignaltexten i ostlendingen.no:
Sier klart nei til russisk ulv
Landbruksminister Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) vil ikke gjøre som Sverige og importere russiske ulvevalper til Norge for å tilføre den ville ulvestammen friske gener.
– Dette vil øke konfliktnivået ytterligere, at folk nå skal måtte bli plaget av russiske dyreparkulver. Jeg tror ikke det er mulig å forsvare dette overfor enkeltpersoner som mister sauene sine eller hunden sin, eller de som har nærgående ulver rundt huset sitt, sier landbruksministeren.
Nationen skrev mandag at svenske myndigheter i sommer har startet import av ulvevalper fra russiske dyreparker.
Svenskene har hentet to tisper og to hannvalper fra et ulvekull i en dyrepark i Moskva-regionen og fraktet dem til Skånes dyrepark.
Der er håpet at de yngler, og at ynglingene skal kunne settes ut i hi til ville ulver i Sverige.
Økt ulvestamme på svensk side, vil også få konsekvenser for Norge.
– Jeg har tatt det opp med Eskil Erlandsson, som er landbruksminister i Sverige, og det vil jeg gjøre igjen. Da sa jeg at dette er en politikk som vi ikke har noen forståelse for. Problemet til Sverige er at de er medlem av EU, og det er EU som presser på for at de skal sette ut mer ulvemateriale. Jeg synes det er veldig virkelighetsfjernt, og det kommer til å skape mer konflikt dessverre, sier Slagsvold Vedum.

 

Svenska Jakts version av samma norska nyhet:
Norsk minister: Nej till ryska vargar
Den norska landbruksministern Tryggve Salgsvold Vedum gillar inte Sveriges planer att sätta ut ryska vargvalpar för att förbättra genetiken i vargstammen.
– Detta leder till ökade konflikter. Jag tror inte det möjligt att försvara detta för folk som får sina renar eller hundar tagna, eller för de som har närgångna vargar runt sina hus, säger han till radio NRK Hedmark och Oppland.
Grannlandet är oroliga för att att utsättningarna också skulle få konsekvenser för dem. Därför kommer landbruksministern i Norge fortsätta samtalen med sin svenska kollega – Eskil Erlandsson.
– Jag har tagit upp frågan med honom och det kommer jag göra igen. Jag har sagt att detta är en politik som vi inte har någon förståelse för. Problemet är att Sverige är med i EU och det är EU som pressar på för att de ska sätta ut vargar. Men det kommer bara leda till mer konflikter, säger Tryggve Salgsvold Vedum.

 

Gå till arkivet