Norge vill förhandla med Sverige för att få bort sina egna vargrevir

2011-08-08 |

Foto: Hans Ring. Gärna vargar i Sverige tycks norrmännen resonera och vill ha en gemensam varguppgörselse med grannlandet.

Det som sedan länge är etablerat samarbete mellan svenska och norska vargforskare under namnet Skandulv ska nu föras upp på politisk nivå i de båda länderna.
Det är i varje fall vad den norske miljöministern Erik Solheim (SV) vill. Han väckte frågan om gemensam vargförvaltning med sin svenske kollega i samband med ett möte i Polen för en tid sedan.

Redan i mitten av juni kunder rovdjur.se berätta om den norska planen i samband med att den tvärpolitiska rovdjursuppgörelsen i Norge hade gått igenom efter en långdragen process.
Men Sverige får vara på sin vakt om man vill ha en vargstam värd namnet. Den norska rovdjursuppgörelsen innebär att det inte ska finnas fler än 212 björnar i hela landet. Sveriges pågående Rovdjursutredning säger 1 800 björna i  Sverige.
När det gäller varg kan rovdjur.se avslöja de norska planerna: I princip inga helnorska vargar ska finnas kvar. I dag tillåter Norge tre helnorska revir i de tre gränslänen Hedmark, Östfold och Akershus. Med helnorska menas att man räknar bara de revir som finns helt inom den norska riksgränsen. Gränsreviren med Sverige räknas inte som norska utan räknas som svenska revir.
Nu vill norrmännen räkna in gränsreviren i sin kvot på tre revir, vilket innebär att de tre helnorska ska utplånas. Och därmed reduceras den skandinaviska vargstammen med tre revir från i dag 23 tillåtna till 20 tillåtna som situationen ser ut i dag i Norge och Sverige.
Eftersom Sverige har en pågående Rovdjurutredning som bland annat innebär en utökad vargstam kommer man sannolikt att invänta denna innan man tar några förhandlingar med norrmännen.
Från svensk sida vill man först avvakta en rovdjursutredning som kommer nästa höst.
Ett norskt citat visar tydligt vad det handlar om: ” " Så klart Norge skal ha ulv. Vi skal bare ha dem i Sverige!"

Gå till arkivet