Naturvårdsverket startar vargjakten i Skåne - men först nästa onsdag

2013-08-15 |

Inom det här området får skyddsjakten bedrivas av öronmärkta jägare.

UPPDATERAD 16 AUG. Naturvårdsverket har gett klartecken för skyddsjakt i Skåne på den varg som under senaste veckorna tagit 24 får vid fem olika angrepp. Senaste angreppet skedde så sent som natten till i dag fredag då ett bagglamm dödades i
Önneköp sydöst Hörby i Mellanskåne.
Men jakten får starta först nästa onsdag 21 augusti.

Verket har fått in totalt nio ansökningar om skyddsjakt på vargen. Det är första gången en skyddsjakt på varg beviljats i Skåne.
Angreppen har skett sedan förra helgen i Hörby och sedan dess på olika håll ner mot Ingestorp i sydöstra Skåne. Senaste angreppet skedde i Sjöbotrakten.
Länsstyrelsen kommer nu att se ut en jaktledare.
Jakten inleds först nästa onsdag 21 augusti och får pågå i tre veckor.
Den som tror att det nu är fritt fram för vem som helst att gå ut med bössan bör hejda sig. Jakten kommer att bli strikt kontrollerad.
Så här säger Bertil Nilsson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen Skåne:
– Skyddsjakten kommer att ske under kontroll av Länsstyrelsen. Endast jaktledaren och de jägare som jaktledaren utser har rätt att skjuta vargen. Om någon olagligen skjuter vargen är det att betrakta som ett grovt jaktbrott vilket normalt ger fängelse.
Jaktledaren kommer att utses i början av nästa vecka.
Nilsson tror inte på en snabb jakt, och det är långt ifrån självklart att vargen kommer att kunna skjutas.
– Det är en mycket svår jakt. Man är beroende av att folk ringer in och tipsar om var vargen befinner sig eller att man utgår från en plats där det varit ett vargangrepp, säger Länsstyrelsens rovdjurshandläggare Bertil Nilsson.
Och att spåra och ringa vargen är inte tänka på. Till en sådan jakt krävs spårsnö.

Om det senaste angeppet natten mot i dag fredag säger Bertil Nilsson:
– Det var ett bagglamm som dödades. Enligt våra besiktningsmän tyder skadorna på varg. Allt talar för att det är samma varg som för femte gången har dödat får i det här området. Vi uppmanar fårägare i trakten att fortsätta se över sina stängsel och så långt möjligt göra dessa rovdjursavvisande.

 

Gå till arkivet