Naturvårdsverket öppnar för vargjakt i vinter

2012-12-17 |

Jakt på varg kan åter bli verklighet inom en snar framtid. Naturvårdsverket uppger för TT att det överväger att fatta beslut om en selektiv och riktad jakt för att minska inaveln i vargstammen.
"Inom en snar framtid" kan inte betyda annat än att det blir vargjakt på nyåret.

Eftersom Naturvårdsverket för ett tag sedan förordade en vargstam på 380 djur och miljöminister Lena Ek (C) samma dag sa 180 och öppnade för "urvalsjakt" av inavlade vargar utgår vi från att det är Regeringen som nu gett Naturvårdsverket uppdraget att verkställa Lena Eks plan för att blidka både jägare och EU i vargfrågan.
Någon allmän licensjakt som vintrarna 2010 och 2011 kommer det inte att handla om. Det blir en strikt kontrollerade jakt på hela revir och utvalda vargar.
Sannolikt kommer jakten att gå till så att man plockar bort några av de revir som har föräldradjur som ger ifrån sig de mest inavlade vargvalparna. Det finns exempel på revir där syskonpar är föräldradjur.
Enligt forskarna som står bakom rapporten kan det handla om fem till tio revir som ska skjutas bort.
- Enligt vår preliminära bedömning finns det stora möjligheter att Naturvårdsverket kommer att fatta beslut om en selektiv och riktad jakt för att minska inaveln i vargstammen, säger Rouna Burman vid Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Gå till arkivet