När vargen är inplanterad är den en hybrid - kampen mot vargen tar nya vägar

2011-04-29 |

Här är beviset på att den finskryska vargtiken som kördes ner från Sveg til Kilsbergen är varg, hon är grön triangel, varg är blå duttar och hund är röda duttar. Inga gröna trianglar bland de röda visar att hon är enbart varg.

I mars gav Naturvårdsverket besked om att en "genetiskt värdefull varg" från den finsk/ryska populationen skulle flyttas till Örebro. Bilden på vargen publicerades och många undrade över den speciella färgen då den var helt gul. Detta leder till frågeställningen om det handlar om en varg - eller en så kallad varghybrid, skriver två jägare i Sundsvalls Tidning i en debattartikel.

Vi har haft kontakt med forskare i Finland och Ryssland, bland annat professor Eirik Granqvist vid National Science Museum, Bangkok, skriver de.
Denne som får anses vara expert i däggdjurens jämförande anatomi är klar över sin åsikt: den gula färgen finns inte hos renrasiga vargar utan endast hos korsningar. Att med DNA fastställa om det är en hybrid eller ej, är inte möjligt. Vidare gör Kaarlo Nygren, före detta chef för viltforskningsstationen i Finska Karelen, gällande att skillnader i DNA mellan varg och varghybrid är ytterst små, och stödjer Eiriks påstående fullt ut.

Relaterade länkar

Gå till arkivet