Många dödshot mot vargjägare

2010-03-28 |

Namn och telefonnummer till de skyttar och jaktledare som deltog under vargjakten är offentliga handlingar. Flera jägare har hotats och Svenska Jägareförbundet överväger nu att JO-anmäla länsstyrelserna – om de inte slutar lämna ut uppgifterna.

Den andra januari inleddes licensjakten på varg. Sammanlagt 27 vargar från fem län skulle skjutas enligt Naturvårdsverkets beslut och redan första dagen sköts 22 av dem.

Så snart ett djur har fällts ska det anmälas till länsstyrelsen och då åker en besiktningsman till platsen. En blankett fylls då i, med skyttens namn, adress och telefonnummer. Även kontaktuppgifter till jaktledaren ska lämnas, samt uppgifter om vargen och antalet skott som avlossats. EU-direktiv kräver att jakten ska ske under strikt reglerade former och Jordbruksdepartementet har bedömt att dessa uppgifter därför måste anges.

Handlingen som upprättas är allmän och ska lämnas ut till den som så begär. Men enligt Svenska Jägareförbundet borde uppgifterna omgående beläggas med sekretess.

Relaterade länkar

Gå till arkivet