Liberg vill testa att flytta vargar med tillpassning i hägn innan de släpps

2012-02-29 |

Vargforskare Olof Liberg vill att vilda vargar som flyttas inom Sverige ska placeras i hägn innan de släpps ut.
– Syftet är att bryta den här hemvändarinstinkten som de har, säger Olof Liberg till Ekot.

Det handlar alltså om s k mjuka utsläpp vilket har praktiserats med framgång i Nordamerika när man släppt ut vargar i gamla vargområden.
Mjuka utsläpp har lyfts fram flera gånger av olika skribenter här på SRFs FB-sida som en lösning att få flyttade finskryska invandrarna och inhemska vargar som befunnit sig på fel plats att stanna nära det område där de släpps ut.

Det är inte bara de fem vargarna som flyttats under 2011 och 2012 som gått tillbaka. Redan 1984 gick Skånevargen tillbaka efter utsläppet i nuvarande Sångenreviret väster om Leksand efter att ha fångats in på en åker på Falsterbonäs och kördes 600 km norrut. Efter släppet rörde den sig lokalt en kortare tid och gav sig sedan av söderut igen och följde samma färdriktning som vid den ursprungliga utvandringen, tills den sköts i södra Halland i mitten av september samma år, 450 km från släpp-platsen.
I slutet av 2000-talet flyttade norrmännen den s k Galventiken från västra sidan av Glomma till den östra sidan. Hon var snart tillbaka på den västra sidan.
Totalt har Naturvårdsverket genomfört fem vargflyttar inom landet det senaste året. De har enligt Naturvårdsverket kostat 2,5 miljoner kronor, men Helen Lindahl Wik på Naturvårdsverket tycker det är för tidigt att döma ut flyttförsöken.

Gå till arkivet