Länsstyrelsen ger vargen Kynna två alternativ

2011-10-11 |

Flytta vargtiken eller säg ja till skyddsjakt.
Det är Länsstyrelsen i Kronobergs läns budskap i sitt yttrande till Naturvårdsverket

Det handlar om en fjolårtiken "Kynna" från norska Kynnareviret som i våras vandrade ner från hemmareviret genom södra Sverige och till slut hamnade i sydvästa Småland.
Här har hon blivit kvar i trakterna runt Ljungby och Markaryd. Problemet är att hon under sommaren började attackera får i området. Attackerna har utvecklats till en ovana som gjort att allt fler vill få bort henne. Flera skyddsjaktsansökningar har lämnats in den senaste tiden.
Så sent som i helgen attackerade och dödade hon sju får i Södra Ljunga socken. Och i går måndag fick två tackor i Elmtåsa, Agunnaryd sätta livet till i tikens framfart.
Viltskadecenter har redan ställt sig positiv till jakt, och in princip även Länsstyrelsen. Att flytta tiken kommer sannolikt inte att ske. Hon är så etablerad i sitt nuvarande område att hon kommer att söka sig tillbaka precis som övriga flytta vargar i gjort i år.

Vargtiken har en gsm-sändare som skickar hennes gps-positioner med jämna mellanrum. Redan på försommaren under sin vandring ner genom Småland och Blekingen kunde man med hjälp av gps konstatera att hon tog får.
Kynnareviret ligger inne i Norge rakt öster om nordligaste biten av Värmland.

Gå till arkivet