Länsstyrelsen ger klartecken för skyddsjakt på Ockelbovargen när polisens avlivningsjakt går ut

2012-09-18 |

Från måndag 24 september tar Länsstyrelsen i Gävleborg över ansvaret för den så kallade Ockelbovargen som under sommaren oroat boende i nordvästra utkanten av Ockelbo.
Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på vargen fram till 24 oktober.
I helgen förlängde polisinspektören Hans-Olov Sundström den avlivningsjakt han införde på vargen för två veckor sedan med ytterligare en vecka till och med 23 september.

Sara Sundin, rovdjurhandläggare på Länstyrelsen, säger att den allmänna inställningen hos  till exempel Vilskadescenter och Skandulv är att närgångna vargar skall tas bort.
- Det gangnar ingen att ha en närgången och oskygg varg springande nära människor menar man, säger Sara Sundin.
Beslutet som Länsstyrelsen nu tagit är just av denna anledningen, att vargen under lång tid dragit runt nära hus och människor i jordbrukslandskapet nordväst om Ockelbo tätort.
Sara Sundin är tydlig med att de händelser som ligger till grund för beslutet samtliga är kvaitetssäkrade.
I Länsstyrelsens beslut finns gränser för var jakten får bedrivas. Befinner sig vargen utanför dessa är den fredad.

Länsstyrelsen har sagt nej till skyddsjakt en gång. En fårägare som fick tio får dödade och avlivade i en attack i slutet av augusti lämnade in en ansökan om skyddsjakt. Så lång var det det som hänt på grund av vargen, utöver att den varit närgången unde rlång tid.
Fyra dagar senare tog polisen plötsligt ett beslut i det tysta att den skulle avlivas, utan att ha något mer att grunda sitt beslut på än det som Länstyrelsen hade att gå på då den sade nej till skyddsjakten.
Sedan dess har vargen tagit en liten sällskapshund som befann sig ensam ute på en gårdsplan, och fortsatt att vara närgången.
Med närgången menas i det här fallet att vargen kan gå förbi folk på 10 till 20 meters avstånd utan att visa någon större skygghet.

Gå till arkivet