Länspolitiker trotsar partilinjen i vargfråga

2010-09-15 |

Norrlands politiker vill inte att vargen ska få fortplanta sig i norr. Det visar en enkät bland riksdagspartiernas distriktsordföranden i de fyra nordligaste länen som Sveriges Radio har gjort.

Men partierna är splittrade i frågan. Till exempel har Miljöpartiet argumenterat i riksdagen för att tillåta vargföryngringar längs Norrlandskusten, men detta säger flera ledande Miljöpartister i norr nej till.

Sveriges Radio har skickat enkätundersökning till riksdagspartiernas 29 olika distriktsordföranden i Norrland - 26 har svarat.

En av frågorna som ställts är om vargar bör få bilda revir inom renskötselområdet.

Endast fem av politikerna är positiva till det - Vänsterpartisterna Margareta Löfgren och Gert Norman, Centerpartisten Ingrid Flodin, Kristdemokraten Ann-Catrine Hedman samt Miljöpartisten Jan-Erik Engman i Västerbotten.

Av övriga Miljöpartister i enkäten svarar Eva Andersson i Västernorrland att hon inte vet medan Karin Thomasson i Jämtland och Annika Eriksson i Norrbotten säger nej till vargrevir i norr.

Även Miljöpartiets förstanamn på Jämtlandslistan, Olof T Johansson, har offentligt tagit avstånd från partilinjen i frågan om var varg ska få leva och frodas.

Relaterade länkar

Gå till arkivet