Kynnatikens framfart blev för mycket för Naturvårdsverket

2011-10-14 |

Kynnatiken som dödat flera får under kort tid i sydvästra Småland ska tas bort.
I dag fredag sade Naturvårdsverket ja till skyddsjakt på henne.

Trots att vargtiken är genetiskt viktig gör verket bedömningen att en förlust av henne inte kommer att påverka den fortsatta utvecklingen emot en vargstam med gynsam bevarandestatus.
– Det stora antalet angrepp som kommit tätt den senaste tiden har spelat stor roll för beslutet. Det är inte rimligt att på kort tid kunna begära att nödvändiga förebyggande åtgärder ska komma på plats. I det här fallet är skyddsjakt det enda rimliga, säger Ruonan Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.
Vargtiken har riivt ett 20-tal får under senaste veckorna vilket resulterade i att flera ansökningar om skyddsjakt kom in från drabbade fårägare. Både Länsstyrelsen i Kronoberg och Viltskadecentrum har tillstyrkt jakten.
Vargtiken föddes 2010 i Kynnareviret som ligger strax innanför norska gränsen i höjd rakt väster om nordligaste Värmland. Hon vandrade ner i genom Värmland i våras och hamnade till slut vid Östersjön i Kalmartrakten och vidare ner till Blekinge. Hon stannade till några veckor i gränslandet mellan Blekinge, Småland och Skåne innan hon fortsatte västerut innan hon fann sig till rätta i sydöstra Småland. Hon har ett sändarhalsband som gjort att man har kunnat följa hennes väg ner genom Sverige.

Gå till arkivet