Kvinnlig djurskötare dödades av varg i Kolmården - "Närkontakt varg" läggs ner

2012-06-17 |

Foto: Jan Bergstam. Nu stoppas all "social aktivitet" med Kolmårdens vargar. Sannolikt är det slut med detta för lång tid framöver.

En kvinnlig djurvårdare dödades på söndagen sedan en eller flera vargar attackerat henne i ett av varghägnen i Kolmårdens djurpark. Djurvårdaren var vid tillfället ensam i hägnet men stod i kontakt med en kollega via komradio.
När hon inte hördes av på ett tag gick kollegan till hägnet och hittade henne livlös på insidan av hägnet nära staketet.
Attacken på djurskötaren utfördes av flaskuppfödda unga varghanar som inte har någon naturlig skygghet för människor eftersom de ständigt får träffa besökare inne i hägnen. Kolmårdens ledning funderar redan på om man över huvud taget skall ha varg i parken i fortsättningen.

Attacken på djurvårdaren skedde i ett av de två hägn som allmänheten har möjlighet att gå in i. Vad som orsakade attacken är omöjligt att säga eftersom hon var ensam i hägnet. Några vittnet till händelsen finns inte.
Larmet till polisen kom strax efter klockan 11 att en vargattack skett i djurparken.
-Djurvårdaren attackerades av flera vargar och avled av attacken. Efter ett tag lyckades personalen på djurparken få undan vargarna och kunde ta sig in i varghägnet, säger Magnus Holmström, vakthavande polisbefäl i Östergötland, till TT.
Att det skulle vara flera vargar som attackerade kvinnan är ännu inte klarlagt.
Vid en presskonferens i Kolmården under måndagen sa parkens zoologiske chef Mats Höggren:
- Vi vet ju egentligen bara att hon dog i varghägnet men vi vet inte vad som dödade henne. Vi vet inte om det kan kopplas till någon annan händelse eller sjukdom.

Kvinnan kommer att obduceras för att fastställa dödsorsaken.

Innan räddningspersonal kunde gå in i hägnet för att lyfta ut kvinnan fick djurparkens personal gå in och driva undan vargarna och hålla dem på avstånd.

Chockade människor
Polisen möttes av chockade människor.
- Vi kom aldrig in i varghägnet, vargarna ville inte att man skulle in. De slet i den avlidne djurvårdaren, säger Jan Tengeborg inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland till TT.
När man fått undan vargarna kunde räddningen genomföras.
-Väldigt tråkigt. Det här är extremt ovanligt och jag har aldrig hört om något liknande. Jag måste skaffa mig mer information om detta för att se om vi på Svenska Djurparksföreningen kan göra något, säger Tomas Frisk ordförande i föreningen till SVT.

Lek slutade på sjukhus
Så sent som i början av maj skadades en ung kvinna under ett besök i det aktuella hägnet. Då sa man att det var lek som gått över styr då hon blev biten i ena låret av en varg. Kvinnan fick föras till sjukhus för vård.
Händelsen på söndagen handlar om något helt annat.

Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning, säger till svd.se att det kan ha spelat in att djurskötaren var kvinna. Varggruppen hon besökte består av åtta hanar, vilket inte är en naturlig formation. Under normala omständigheter består en varggrupp, som är en vargfamilj, av två föräldradjur och deras ungar från senaste året. ibland kan en eller två ungvarg från näst senaste valpkullen gå kvar över sommaren och en bit in på hösten.

– Åtta hanvargar ska normalt inte leva ihop. Det blir en slags rangordning, som i ett ungdomsgäng, säger han tlll svd.se.

Vad som ska ske med vargarna i hägnet är ännu inte bestämt. Däremot är ledningen för parken bestämd med att det nu är slut med "Närkontakt varg" och allmänhetens besök i varghägnen i Kolmården för lång tid framöver. Det blir även stopp för personalen att ha närkontakt med vargarna.

Enligt SVT Rapport har djurparksledningen redan börjat ifrågasätta om man skall ha varg i parken över huvud taget i framtiden.

- Det är djupt beklagligt det som hänt på Kolmården och mina tankar går till djurskötaren och hennes anhöriga, säger Rovdjursföreningens generalsekreterare Ann Dahlerus.

Nedan uppifrån och ner...
SRs och SVTs rapport från den presskonferens som hölls på Kolmården under söndag eftermiddag. Corren två inslag från söndagen och längst ner SVT Östnytts inslag från måndagens presskonferens. Och längst ner svarar Olof Liberg på frågan om den planerade utsättningen av djurparksvalpar nu är i fara.

Relaterade länkar

Gå till arkivet