Kostavargen tog ohägnat får i närheten av Lessebo

2012-05-12 |

Den varg som för snart två veckor sedan sprang in i en bil utanför Kosta i Kronobergs län har av allt att döma börjat jaga får.
På lördag 12 maj upptäcktes ett slaget och näst intill uppätet får i en öppen hage i Korsanäs öster om Lessebo.
Länsstyrelsens besiktningsman har inspekterade resterna av fåret och bedömer att det är varg som varit framme. Enligt fårägaren saknas också ett får.
Enligt besiktningsmannen Jan-Eric Johanisson går de 23 fåren ut och in i hagen som de behagar, och fårägaren har ingen ambition att i framtiden stänga fåren inne.

Det har funnits en varg eller ett par vargar i området sedan några månader. Flera gånger har vargen setts och i början av maj sprang den in i en bil och försvann till synes oskadd ut i skogen.

Om Kronoberg fått sig en ny "Kynnavarg" återstår att se.

Ett akutstängsel har satts upp som en tlllfällig åtgärd runt fåren på den drabbade gården för att förhindra nya angrepp under den närmaste tiden. Hur det blir sedan återstår att se eftersom fårägaren inte har några planer på att ordna till stängslet så att får hålls inne och vargar utanför.

När Kynna började ta får förra sommaren lite längre söderut i Kronoberg fanns inget akutstängsel i länet och vargtiken kunde gå ut och in i fårhagarna som hon ville. Hon fick snabbt smak på får vilket senare under hösten resulterade i att hon fick skjutas efter beslut av Naturvårdsverket.

Detta trots protester från flera tunga miljöorganisationer som bland andra Rovdjursföreningen och Naturskyddsföreningen. Föreningarna menade att fårbönderna i omrpådet inte gjort tillräckligtför att förhindra att Kynna fortsatte att ta får.

Länsstyrelsen har en helt annan beredskap i år och under helgen kunde man sätta upp ett akutstängsel runt fåren på gården i Lessebo.

Vargen som angrep fåren är troligen en hane som sedan ett år rört sig från norra Kalmar och in i östra delarna av Kronobergs län. För ett år sedan togs DNA på en vargskit i Högsby, samma DNA fanns i en skit som hittades i februari i Kostaområdet.

 

 

 

 

Gå till arkivet