Junselevargen och hennes hane försvunna - ändå vill renskötarna skjuta dem.

2014-03-25 |

Trots intensivt letande under helgen har länsstyrelsen inte kunnat hitta några spår efter Junselevargen och hennes hane. Hypotesen just nu är att vargarna är försvunna från området. Några nya skador har inte heller rapporterats in sedan i februari. Ändå har den berörda samebyn lämnat in en ny ansökan om skyddsjakt på vargarna.

De senaste dagarna har det varit fin spårsnö i området där Junselevargen och hennes hane tidigare hållit till. Länsstyrelsen har varit ute och spårat under hela helgen och konstaterar att vargarna troligen inte finns kvar i området.

Spåren efter vargarna upphörde i mitten på februari och det är oklart vad som hänt med dem efter det. Vilhelmina södra sameby har inte heller rapporterat in några fler vargdödade renar eller andra skador sedan dess. Dessutom finns nu bara ett fåtal renar kvar eftersom flytten till renarnas åretruntmarker har börjat. Men trots detta vill samebyn få till en skyddsjakt på vargarna och har lämnat in ytterligare en ansökan. Årets tidigare skyddsjaktsbeslut har bifallits av Förvaltningsrätten men kan inte verkställas eftersom tidsfristen gått ut och för att det inte längre finns några vargar kvar att skjuta.

Gå till arkivet