Jämtland fick sju nya vargar på skyddsjaktsdelegationen

2012-12-19 |

För någon vecka sedan nådde Länsstyrelsen i Jämtland taket i den skyddsjaktsdelegation på sju vargar som man haft under 2012.
Nu har man fått sju ytterligare vargar av Naturvårdsverket att ta ansvar för. Delegationen gäller året ut.

Sedan skyddsjakt på den sjunde vargen godkändes har tre ytterligare ansökningar kommit in till Länsstyrelsen. Dessa skickades vidare till Naturvårdsverket.
Naturvårdsverket skickade tillbaka ansökningarna tillsammans med en ny delegation på ytterligare sju vargar. till årets slut.
För närvarande finns tillstånd för skyddsjakt på sex vargar.
Godkänner Länsstyrelsen även de tre nya ansökningarna innebär det att 10 vargar skjuts inom det jämtländska renbetesområdet på bara en månad.
Samtliga vargar som är föremål för skyddsvakt i Jämtland kommer söderifrån. Alla är från den gren av den svenska populationen som beskrivs som inavlad, de är alltså avkommor från vargar som är mer eller mindre släkt med varandra.
Länsstyrelsen tar bajsprov för DNA-analys och därför vet man till och med vilket revir i Mellansverige vargarna härstammar från. Så vet vi till exempel att den finsk-ryska vargtiken i Junsele fått ihop det med en värmländsk varg från Acksjöreviret norr om Hagfors. Plöstligt är denna värmlänning en av de viktigare vargarna i landet.

Gå till arkivet