Jägarna i Våmådalen hotar med konsekvenser om inte Våmåvargarna byts ut

2013-02-18 |

I torsdags gjorde jägarna i Våmhus i Dalarna stor sak av att de inte kunde tänka sig att jaga de två vargarna i Våmådalsreviret. Reviret ersatte det tidigare utsedda Kölstareviret väster om Surahammar i Västmanland eftersom det reviret visade sig vara tomt på varg.
Våmådalsjägarna fick det att låta som att det tyckte så mycket om varg att de inte ville skjuta "sina" vargar.

Att enskilda jägarlag tar sig mandat att styra och ställa i besluten på Naturvårdsverket är något nytt. Men orsaken visade sig vara rent egoistiska, Våmådalsparet varken föder valpar eller ställer till med annat.

- Vi vill kunna släppa våra hundar och de kan vi med det här paret i markerna. Vem vet hur det blir om vi tar bort dem och de ersätta med andra vargar, spekulerar Johans Frost i samtal med Rovdjursföreningen. Våmådalen sträcker sig från Våmhus vid Orsasjön och norrut mot Älvdalen.

– Det här är det enda vargparet i hela Sverige vad vi vet om som inte har skadat hundar de senaste åren. Då blir det helt fel för oss jägare att gå ut och skjuta dem, säger Johan Frost, vice ordförande för Mora norra jaktvårdskrets.

Frost säger att han har stöd av de ca 50 älgjaktslagen som jagar i reviret. Istället tycker han att man skall jaga fyra vargar i Fulufjällreviret, eller två i Gimmenreviret norr om Borlänge/Falun. Detta har man föreslagit till Naturvårdsverket.

Verket meddelande på måndagen att man inte kommer att byta ut Våmådalsreviret varken mot de föreslagna eller annat revir.
Nu hotar Våmåjägarnas talesperson Johan Frost med konsekvenser om inte Naturvårdverket ändrar sitt beslut.

– Jag begriper inte hus man resonerar på Naturvårdsverket. När man inte samarbetar då blir det konsekvenser, säger Johan Frost i ett klipp från SVT Gävledala.

Johan Frost var en av företrädarna i Dalarna i höstens Eftersöksstrejk. Vilka konsekvenser har hotar med är inte känt.

Utvalsjakten så här långt
En ung varghane sköts vid lunchtid i lördags i Fulufjällsreviret.
Ca en och en halv timma senare sköts ännu en ung vargtik, även denna öster om Fulufjäll. Sannolikt handlar det om två årsvalpar födda våren 2012.

Tidigare på dagen sköts en varg Hedby-reviret i gränsområdet mellan Örebro och Västmanland. Jakten Fulufjällsreviret är nu över eftersom jakten gäller två vargar i de utvalda åtta reviren.

I helgen var Centerns ledande kommunpolitiker samlade till kommundagar i Örebro. När det från podiet meddelades att den första vargen i Hedby varg skjuten utbröt spontana applåder i bänkraderna.

 

Gå till arkivet