Jägare - ta hänsyn till rovdjuren!

2008-01-03 |

Varför bryr sig inte jägare om när Länsstyrelsen varnar för varg i visst område? Utan omtanke om hunden bara släpper de den fritt. Jägarna måste ta ansvar för sina hundar. Som hundägare har jag bara skyldigheter. Skyll inte på vargen när uppmaning gått ut att inte släppa hunden. Jägarna kan inte hela tiden ropa på skyddsjakt när de inte bryr sig om varningar.

Rovdjursjakten skall inte skötas regionalt. Jägarna kan hålla på med sin hobby men måste visa hänsyn mot rovdjuren och respektera dem. Vargen hör hemma i naturen, hunden är bara där för jägarens hobby. De flesta medborgare i Sverige vill ha rovdjur i naturen. Och så länge det förekommer illegal jakt kommer det inte att bli möjligt med någon reglerad jakt på rovdjur.

Det är ett litet fåtal som nedlåter sig till sådan verksamhet. Jaktorganisationerna måste ta tag i det och kräva av sina medlemmar att sådan typ av jakt inte får förekomma. Jag tror det enda rätta är att hota med uteslutning ur den organisation man är medlem i. Jägarorganisationerna måste agera kraftfullt mot all olaga jakt. Som det är nu är det väldigt tyst från jägarnas organisationer. De som håller på med olaga jakt förstör ryktet för andra jägare.

Torbjörn Eriksson
Regionansvarig Svenska Rovdjursföreningen Örebro Län

Publicerad i Nerikes Allehanda 2008-01-03

Gå till arkivet