Jägare ifrågasätter vargdokumentär

2010-05-03 |

På söndagskvällen visade SVT:s Dokument inifrån dokumentären ”Vargkriget”. Dokumentären handlar om ett nätverk som systematiskt genomför illegal vargjakt. Men kritiker hävdar att filmen är tillrättalagd och inte trovärdig.

I dokumentären ”Vargkriget” har journalisten Peter Andersson och fotografen Björn Markusson träffat nyckelpersoner i ett nätverk som systematiskt bedriver illegal jakt på varg. Gruppen sägs agera i alla varglän och säger sig vara beredda att riskera fängelsestraff för att få bort vargen.

– Skiten ska bort. Så enkelt är det, säger en av initiativtagarna till nätverket i dokumentären.

Nätverket är frustrerat över rikspolitikernas brist på förståelse.

Men jägare och jaktexperter är skeptiska till filmens trovärdighet.

– Vi ifrågasätter inte att illegal jakt förekommer, men alla jägare vi varit i kontakt med säger unisont att de inte känner igen det här. Nätverket skulle ju i så fall agerat på deras marker, säger Hans von Essen, riksjaktvårds- konsulent på Svenska Jägareförbundet.

– Det är svårt att säga att filmteamet har blivit lurade innan vi har sett hela filmen, men mycket tyder på att en liten amatörmässig grupp fått en möjlighet att demonstrera sin uppfattning.

Gunnar Glöersen, jaktvårds- konsulent i Värmland, säger att han tvivlar på äktheten i filmen.

– Jag har bara sett bitar av filmen men jag känner mig ändå fundersam. I en sekvens kastar de en sprängladdning in i en varglya mitt i vintern. Men vargvalparna föds nu i maj. Det är uppenbart spelade och agerade sekvenser och inte dokumentärt.

Relaterade länkar

Gå till arkivet