Invandrarparet i Övertorneå ska flyttas ner till Mellansverige

2013-02-15 |

Tiken och hanen som sedan en tid befinner sig i området kring Övertorneå i Tornedalen ska flyttas söderut. Båda vargarna kommer från Finland/Ryssland och kan ge nya friska gener till den svenska vargstammen.

- Vi vill säkra att vargparets föryngring kommer den svenska vargstammen tillgodo, säger Helene Lindahl till Norrbottenskuriren.

- Vi har valt att försöka flytta vargarna därför att vi bedömer risken som stor att problemen ökar i samband med att renkalvningen påbörjas, säger hon.

Flytten blir en chansning, hittills har ingen av de sju flyttar av varg i Skandinavien sedan 1984 lyckats. Ingen av vargarna har stanna där de släppts ut. Alla har gått tillbaka till platsen där de fångades in.

Paret har bildat revir i Övertorneå och tiken löper. Att hon löper kan betyda att chansen finns paret inte ger sig ut på en långvandring tillbaka till Norrbotten, en mätt liten vandring på ca 135 mil. Kanske tar vargarna det lite med ro eftersom de har annat att tänka på, vem vet.

Exakt var paret skall släppas ut är inte bestämt. Men aktuella områden är Västra Götaland, Örebro, Västmanland, Gävleborg, Uppsala och Stockholms län.

 

Gå till arkivet